četvrtak, 9. srpnja 2015.

Morgan Freeman

Morgan Freeman (rođen 1. lipnja 1937.) je američki filmski glumac i redatelj. Postao je poznat u devedesetima nakon što je nastupio u seriji uspješnih holivudskih filmova.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rani život[uredi VE | uredi]

Freeman je rođen u Memphisu, Tennessee u obitelji brijača Morgana Porterfielda Freemana Sr., koji je 1961. umro od ciroze jetre, i čistačice Mayme Edna Revere. Ima još troje starijih braće i sestara. Freemanova obitelj često se selila tijekom njegova djetinjstva pa je tako živjela u Greenwoodu, Mississippi; u Garyju, Indiana; i konačno u ChicaguIllinois. Freeman je prvi put glumio s osam godina, u školskoj predstavi. S dvanaest godina pobijedio je na dramskom državnom natjecanju, a tijekom srednje škole nastupao je u radio-dramama u Nashvilleu, Tennessee1955. je odbio stipendiju dramske škole sveučilišta u Jacksonu, odabravši umjesto toga rad u američkom vojnom zrakoplovstvu.
Početkom šezdesetih preselio se u Los Angeles gdje je radio kao zapisničar na koledžu. U to vrijeme je boravio i u New Yorku, radeći kao plesač na Svjetskoj izložbi, i u San Franciscu gdje je bio član glazbene grupe Opera Ring.

Karijera[uredi VE | uredi]

Iako mu je filmski debi bio film iz 1971., Who Says I Can't Ride a Rainbow?, Freeman je postao poznat u američkim medijima kroz uloge u sapunici Another World i PBS-ovom dječjem showu The Electric Company. Sredinom osamdesetih Freeman se počinje pojavljivati u poznatijim sporednim ulogama, postavši poznat po ulogama mudrih i očinskih likova. Kako je stjecao slavu, pojavljivao se u sve većim ulogama kao što su vozač Hoke u filmu Vozeći gospođicu Daisy, i bojnik Rawlins u filmu Rat za slavu (oba iz 1989.). 1994. je portretirao Reda, zatvorenika koji se iskupljuje za svoja nedjela, u hvaljenom filmu Iskupljenje u Shawshanku. Status zvijezde potvrdio je u nekim od najvećih filmova devedesetih: Robin Hood: Princ lopovaSedam i Duboki udar1997. je, zajedno s Lori McCreary, osnovao filmsku produkcijsku tvrtku Revelations Entertainment.
Freeman je prepoznatljiv po svom osobitom glasu, što mu je često donosilo uloge pripovjedača. 2005. se pojavio kao pripovijedač u dva najuspješnija filma te godine, Rat svjetova i u dokumentarcu nagrađenom OscaromMarch of the Penguins. Nakon tri prethodne nominacije (za sporednu ulogu za film Street Smart1987., i glavne uloge u filmovima Vozeći gospođicu Daisy1989., i Iskupljenje u Shawshanku1994.), 2004. je konačno osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu za svoj nastup u filmu Djevojka od milijun dolara.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Freeman je bio u braku s Jeanette Adair Bradshaw od 22. listopada 1967. do 197916. lipnja 1984. je oženio Myrnu Colley-Lee. Ima dva sina iz bivših veza, Alphonsa i Saifoulayjea. Posvojio je kćer svoje prve žene, Deenu, a par ima i četvrto dijete, Morganu. Freeman živi u Charlestonu, Mississippi, i New Yorku. Ima pilotsku licencu za osobni avion, a suvlasnik je i restorana Madidi i blues-kluba Ground Zero, u Clarksdaleu, Mississippi.
Freeman je istupio protiv proslave Mjeseca povijesti crnaca te ne sudjeluje u takvim događajima, o čemu je rekao: "Ne želim mjesec povijesti crnaca. Povijest crnaca je američka povijest." Rekao je kako je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji "mjesec povijesti bijelaca". Freeman je u interjvuu u emisiji 60 Minutes' rekao Mikeu Wallaceu: "Prestat ću te nazivati bijelcem, ali zamolit ću i tebe da mene ne nazivaš crncem."

Filmografija[uredi VE | uredi]

GodinaNazivUlogaBilješke
1971.The Electric Companytelevizijska serija (1971.-1977.)
1978.Roll of Thunder, Hear My CryUjak HammerTV film
1980.BrubakerWalter
1981.Priča o Marvi CollinsClarence CollinsTV film
1984.UčiteljiAl Lewis
1985.MarieCharles Traughber
To je bilo tada... Ovo je sadaCharlie Woods
1987.Street SmartFast BlackNominacija za Oscar za najboljeg sporednog glumca
Borba za životDr. SherardTV film
1989.Rat za slavuBojnik John Rawlins
Vozeći gospođicu DaisyHoke ColburnNominacija za Oscara za najboljeg glumca
Osloni se na meneRavnatelj Joe Louis Clark
1990.Vatromet taštineSudac Leonard White
1991.Robin Hood: Princ lopovaAzeem
1992.NepomirljiviNed Logan
Snaga jednogaGeel Piet
1993.Bopha!Režija
1994.Iskupljenje u ShawshankuEllis Boyd "Red" ReddingNominacija za Oscara za najboljeg glumca
1995.SedamDetektiv William Somerset
Izvan kontroleGeneral Billy Ford
1996.Lančana reakcijaPaul Shannon
Moll FlandersHibble
1997.AmistadTheodore Joadson
KolekcionarDr. Alex Cross
1998.Duboki udarPredsjednik Tom Beck
Teška kišaJim
2000.Bolničarka BettyCharlie
Pod sumnjomVictor Benzet
2001.Paukova zavjeraDr. Alex Cross
2002.Cijena strahaWilliam Cabot
Zaboravljeni zločinCharlie Grimes
2003.Svemogući BruceBog
SnovolovkaPukovnik Abraham Kurtz
2004.Djevojka od milijun dolaraEddie DuprisOscar za najboljeg sporednog glumca
The Hunting of the President(Pripovjedač)Dokumentarac
VaraliceWalter Crewes
2005.Sjena prošlostiMitch Bradley
Rat svjetova(Pripovjedač)
Carsko putovanje(Pripovjedač)
Batman: PočetakLucius Fox
Vjerni DannySam
2006.EdisonAshford
The ContractFrank Carden
Opaki igračiŠef
10 stvari ili manjeOn sam
2007.Svemogući EvanBog
Gozba ljubaviHarry Scott
Nestala bez tragaJack Doyle
Imaš petlju?Carter Chambers
2008.TraženSloan
Ljubavni guruOn sam
Vitez tameLucius Fox
2009.Prom Night in MississippiOn samlimitirano izdanje
LopoviKeith Ripley
The Maiden HeistCharlie
InvictusNelson Mandela
2011.Conan barbarinpripovjedač

Nagrade i nominacije[uredi VE | uredi]

1 komentari: