utorak, 7. srpnja 2015.

Rihanna

Robyn Rihanna Fenty (Saint MichaelBarbados20. veljače 1988.), poznatija kao Rihanna (/riˈɑːnə/ ree-AH-nə ili /riˈænə/ ree-AN-ə), barbadoška je pjevačicaglazbena producenticaspisateljica tekstova i glumica. Kao šesnaestogodišnjakinja preselila se u Sjedinjene Američke Države i započela karijeru pod upravljanjem producenta Evana Rogersa. Počela je pjevati nakon što je potpisala ugovor s diskografskom kućom Def Jam Recordings. Kasnije je potpisala ugovor za diskografsku kućuRoc Nation čiji je vlasnik Jay Z.[1]
Godine 2005. Rihanna je objavila svoj prvi studijski album pod imenom Music of the Sun koji se našao u top deset na top ljestvici Billboard 200. Album također sadrži hit singl "Pon de Replay". U manje od godinu dana, objavila je svoj srugi studijski album A Girl Like Me, koji je debitirao u top pet u Sjedinjenim Američkim Državama. Na albumu se nalazi singl "SOS". Rihannin treći studijski album Good Girl Gone Bad objavljen je u svibnju 2007. godine. Album je proizveo četiri hit singla "Umbrella", "Don't Stop the Music", "Take a Bow" i "Disturbia". Album je bio nominiran za devet Grammy nagrada, od čega je osvojio samo jednu. Četvrti studijski album Rated R objavljen je 2009. godine, na kojem se nalaze tri hit singla koja su se našla u top deset na ljestvici Billboard Hot 100; "Russian Roulette", "Hard" i "Rude Boy". Peti album Loud objavila je 2010. godine. Broj jedan singlovi s albuma su "Only Girl (In the World)", "What's My Name?" i "S&M". Pjesma "We Found Love je prvi singl s njenog šestog studijskog albuma Talk That Talk kojeg je objavila 2011. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Music of the Sun i A Girl like Me (2005.-2006.)[uredi VE | uredi]

Godine 2005. Rihanna je objavila svoj debitantski album Music of the Sun, koji je dospio na jedno od prvih 10 mjesta na top ljestvici Billboard 200[2] i donio joj hit singl na ljestvici Billboard Hot 100, "Pon de Replay". Manje od godinu dana kasnije, objavila je svoj drugi studijski album, A Girl Like Me koji je dospio na jedno od prvih 5 mjesta na ljestvici od Billboarda, i dao joj njen prvi singl na prvom mjestu top ljestvice Billboard 200, "SOS", kao i položaje na prvih 10 mjesta ljestvice Billboard Hot 100 sa singlovima "Unfaithful" i "Break It Off".

Good Girl Gone Bad (2007.-2008.)[uredi VE | uredi]

Rihannin treći studijski album, Good Girl Gone Bad iz 2007. godine, dospio je na drugo mjesto ljestvice Billboard 200 i donio Rihanni 5 singlova koji su dospjeli na jedno od prvih 5 mjesta, uključujući tri singla na prvom mjestu Billboardove ljestvice, singlove "Umbrella", "Take a Bow" i "Disturbia", kao i svjetski hit "Don't Stop the Music". Album je nominiran za 9 Grammyja, a dobio je Grammy nagradu za najbolju rep suradnju za pjesmu "Umbrella", Rihannin duet s Jay Z-jem.[3]

Rated R (2009.-2010.)[uredi VE | uredi]

Njezin četvrti studijski album, Rated R, objavljen je u studenom 2009. godine, dospio je na četvrto mjesto na ljestvici Billboard 200. Njegova prva tri singla, "Russian Roulette", "Hard" i "Rude Boy" dospjela su na jedno od prvih 10 mjesta na ljestvici Billboard Hot 100, a "Rude Boy" je dospio na prvo mjesto.

Loud i Talk That Talk (2010.-2012.)[uredi VE | uredi]

Svoj peti studijski album Loud Rihanna je izdala 16. studenog 2010. On je u svom prvom tjednu od izdanja prodao u 207.000 kopija i tako dostigao 3. mjesto na Billboardu 200. Prvi singl s albuma Only Girl (In the World) je imao veliki uspjeh, te je dostigao prvo mjesto u Australiji, Irskoj, Ujedinjenom Kraljestvu, SAD-u te drugima. Također, s istog albuma, veliki uspjeh postigle su i pjesme "Man Down" koja je šokirala obožavatelje, neke u dobrom, neke u lošem smislu gdje pjeva o tome kako je upucala muškarca koji ju je silovao... I pjesma "California King Bed" koja je proslavljena putem reklame za Nivea kremu. Izdaje album Talk That Talk kojemu je naslovna pjesma "You Da One".

Unapologetic (2012.-2013.)[uredi VE | uredi]

Rihannin sedmi studijski album Unapologetic , objavljen je u studenom 2012 . U Sjedinjenim Američkim Državama ,album je debitirao na broju jedan na Billboard 200 sa prodajom od 238.000 , obilježivši Rihannin prvi broj jedan album u zemlji . Osim toga , to je za Rihannu bio najprodavaniji debitantski tjedan u karijeri , pobijedivši njezin peti studijski albumLoud (2010) . Album je Rihannin treći uzastopni broj jedan album u Velikoj Britaniji, a peti u Švicarskoj . Glavni singl s albuma , " Diamonds" , dosegao broj jedan u više od dvadeset zemalja širom svijeta , uključujući i US Billboard Hot 100 , njezin dvanaesti broj jedan na ljestvici koja ju je vezao s Madonnom i The Supremes kao umjetnika ' s četvrtim najvećim brojem onih na grafikonu povijesti . Drugi singl s albuma , " Stay " , s Mikky EKKO-m , dosegao je top pet u više od dvadeset zemalja , uključujući i broj tri na Billboard Hot 100 ljestvici . " Pour It Up "je objavljen kao drugi američki singl i treći u ukupnom poretku , došavši do broja 19 na Hot 100 ljestvici. Službeni remix sa američkim reperom Young Jeezy , Rick Ross , Juicy J , i TI kasnije je distribuiran . " Right Now " s Davidom Guettom slijedi kao četvrti singl s albuma , a nalazio se na broju pedeset na Hot 100 ljestvici. Kao promocija prije izlaska albuma, Rihanna je krenula na 777 Tour, mini turneju od sedam emisija u sedam zemalja u sedam dana. Dokumentarni DVD od turneje kasnije je pušten.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Rihanna je primila nekoliko glazbenih nagrada, uključujući nagradu World Music Awards 2007. za najprodavaniju pop žensku izvođačicu i najbolju žensku soul/R&B izvođačicu, kao i American Music Award za najbolju pop/rock žensku izvođačicu.[4][5] Jedna je od barbadoških kulturoloških veleposlanica.[6] U siječnju 2010. godine primila je dva Grammyjaza Jay Zjev singl "Run This Town" iz 2009. godine.[7]

Diskografija[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Rihannina diskografija

Studijski albumi[uredi VE | uredi]

Turneje[uredi VE | uredi]

Vlastite turneje
kao gostujući izvođač

0 komentari:

Objavi komentar