ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

FK Borac Banja Luka

Fudbalski klub Borac Banja Luka je nogometni klub iz Banja LukeBosna i Hercegovina. Takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Osnovan je 1926. godine, a obnovljen 22. juna 1945. godine, nakon četverogodisnje pauze (1941-1945.) zbog Drugog svjetskog rata. Najveći uspjesi kluba su osvajanje kupa Jugoslavije 1988. godine, osvajanje kupa Bosne i Hercegovine 2010. godine, te osvajanje Premijer lige Bosne i Hercegovine. Tradicionalne boje kluba su crvena i plava. Domaće utakmice iga na Gradskom stadionu u Banja Luci.

Klub je osnovan od strane grupe trgovačkih pomoćnika koji su se okupljali se u gostioni Putnik u Banjoj Luci po dogovoru iz sredine 1925. godine po čemu neki sugerišu da postoji dilema da li je klub osnovan 1925. ili 1926. godine. Osnivačka skupština kluba održana je 4. jula 1926. godine. Po tome Borac spada u najstarije Bosanske klubove. Razgovoru su prisustvovali: Mile i Brane Stefanović, Nikola i Mile Pucar, Branko i Božidar Ilić, Rudi Hiter, Mustafa Softić, Zdravko Šerbl, Savo Novaković, Žarko Vranješević, Emil Zrelec i jos nekoliko mladića, uglavnom trgovačkih pomoćnika. Mnogi od njih su sa osnivanjem kluba vjerovali da će sa tim organizovanjem moći bolje i uspješnije da se bore i izbore za svoja radnička prava. Mnogi savremenici tih događanja su tvrdili da je, u neku ruku, Veselin Masleša dao ime klubu.
Ako se borite, ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava zašto da vam se klub ne zove Borac!- predložio je Masleša.
Po tome je klub dobio svoje prvo ime "Radnički sportski klub Borac" Za predsjednika RSK Borac izabran je Rudolf-Rudi Hiter, potpredsjednik je bio Savo Novaković, Mustafa Softić bio je prvi, a Nikola Kuković drugi sekretar, za blagajnike su izabrani: Milan Petrović (prvi), Dušan Balaban (drugi). U upravi su još bili: Vjekoslav Rotkvić, Miloš Jovanović, Omer Isović, Božidar Ilić, Aleksandar Kovač, Dušan Petrović, Milivoje Kovačević. Tom prilikom izabran je i Nadzorni odbor a njega su sačinjavali: Đoko Jovanović, predsjednik, Dragutin Volk, Branko Krivokuća, Milan Prica, Joup Zeba.
FK Borac svoje utakmice igra na banjalučkom Gradskom stadionu.
Gradski stadion se nekada zvao Stadion Bana Kujundžića. Napravljen je kao domaći teren ekipi FK “Krajišnik”, koji je četrdesetih godina prošlog vijeka bio poznatiji i čuveniji klub od Borca. Tačan datum otvaranja stadiona je 5. septembar 1937. godine, a veliku vijest o svečanom otvaranju stadiona „Bana Kujundžića“ prenijele su i tadašnje „Vrbaske novine“.[citat potreban]
Upravo na temeljima tog malog stadiona, na kojima je prve male drvene tribine konstruisao inžinjer Žarko Malić, ponikao je sadašnji „Gradski stadion Banjaluka“.
U punom jeku ratovanja prošlog vijeka FK “Krajišnik” je bukvalno nestao i upravo po završetku ratnih stihija, dobio je današnji naziv i služi kao domaći teren Fudbalskog kluba “Borac”.

0 komentari:

Objavi komentar