ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

NK Široki Brijeg

Nogometni klub Široki Brijeg je nogometni klub iz Širokog BrijegaBosna i Hercegovina. Takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Osnovan je 1948. godine. Najveći uspjesi kluba su osvajanje Premijer lige Bosne i Hercegovine u dva navrata, kao i osvajanje nacionalnog kupa. Prvi nastup u evropskim tamičenjima ostvaruje u sezoni 2002-03. protiv Seneca u okviru Kupa UEFA. Tradicionalne boje kluba su plava i bijela. Domaće utakmice igra na stadionu Pecara.
Nogometni klub Široki Brijeg osnovan je 1948. godine u Širokom Brijegu. Tokom postojanja mijenjao je nekoliko imena: Borac, Boksit, Lištica, Mladost i Mladost-Dubint. Od osnivanja Široki igra u lokalnim takmičenjima bez većih uspjeha. Pravi uspjesi dolaze tek nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini.
U prvenstvu Herceg-Bosne, pod imenom Mladost i poslije sa sponzorskim imenom Mladost-Dubint Široki osvaja nekoliko titula prvaka.
Nakon ulaska u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, Široki ostavlja dobar utisak i već u drugoj sezoni postaje viceprvak i tako izlazi u Evropu. Nakon četvrtog mjesta 2002-03. u slijedećoj sezoni po prvi put u svojoj povijesti Široki postaje prvak Bosne i Hercegovine. Navedeni uspjeh je ponovljen u sezoni 2005-06.

0 komentari:

Objavi komentar